9 Şubat 2013 Cumartesi

İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar (On İki Tarihsel Minyatür)

   Stefan Zweig'ı ilk defa Satranç kitabıyla tanımıştım ve o zamandan sezmiştim diğer kitaplarının da güzel olacağını. Bu kitabında, tarihe damgasını vuran on iki olayın 'bir saniyelik karar anları'ndan bahsediyor. Ve bu anları 'İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar' olarak isimlendiriyor.
   Dikkatli okunur ve irdelenirse kitabın bilgilendirici yönünden fazlasıyla yararlanılabilir.İçerik hakkında ve kitap sayesinde edindiğim bilgilerden kısa kısa bahsedecek olursam:
   1) Nunez de Balboa'nın Büyük Okyanusu keşfinin hikayesidir. Benim gibi daha önceden Amerika kıtasını hiç merak edip araştırmadıysanız, açıp Google Maps ile kısa bir gezinti yapmanızı teşvik edebilir.
   'İlahların insanoğluna iz bırakan işler başarma şansını bir defadan fazla verdikleri çok az görülmüştür.'
   2) İstanbul'un Fethi. Fatih Sultan Mehmet'in azim hikayesini bu kez de farklı bir kalemden okumak belki olayı başka bakış açılarıyla değerlendirmenize katkı sağlar.
   3) Georg Friedrich Handel adında bir müzisyenin hikayesi.
   4) Rouget'in Fransız marşını yazması ve bir gecelik ünü.
   5) Waterloo savaşı ve Napoleon'un son yenilgisi. Mareşal Grouchy'nin kararsızlığının Napoleon'u bitirişi ve tarihin gidişatını bir saniyelik korkaklıkla nasıl etkilediğinin hikayesi.
   'Uyruk olmaktan bir türlü kurtulamayan insanlar, verilen buyruklara hep boyun eğerler, yazgının çağrısına hiç kulak asmazlar.'
   6) Ünlü Alman şair Goethe'nin, 73 yaşındayken, 19 yaşında bir genç kıza olan aşkı ile ilham kaynağı bulması.
   7) Eldorado'nun keşfi. Kaliforniyayı keşfeden Suter'ın talihsiz macerası. (Eldorado: altından, altın kaplı) (Kaliforniya: Amerika kıtasında altının en çok bulunduğu bölge.)
   8) Dostoyevskiden bir idamdan kurtuluş şiiri.
   9) Cyrus W. Field'ın Avrupa ve Amerika arasındaki soğuk sessizliğin sona ermesini hedeflediği ama her denemesinde başarısızlığa uğrayıp her seferinde tekrar denemesi. Telgraf'ın macerası. Büyük bir azim hikayesi ve kitabın en beğendiğim öykülerinden birisi.
   10) Tolstoy'un yarım kalan bir tiyatro eserini Stefan Zweig tamamlıyor. Sergileniyor mu bilemem ama izlenmeye değer bir eser olduğu düşüncesindeyim.
   'İnsanlar sadece bir şeyden yorgun düşerler: kararsızlıktan.'
   11) Güney Kutbunun keşfi.
   Güney Kutbu, Antarktika kıtasındadır ve kara parçası bulunmaktadır. Kuzey Kutbu, denize denk gelir bu yüzden sadece buzullar bulunmaktadır. Güney Kutbunda penguenler, Kuzey Kutbundan kutup ayıları yaşar. Ve penguenlerin Kuzey Kutbunda yaşamamalarının sebebiyse; kutup ayıları karada çok hızlı hareket eder penguenler ise çok yavaştırlar ve kendilerine kutup ayılarından uzakta bir yaşam alanı edinmişlerdir.
   12)Lenin'in İsviçreden Rusyaya dönüş hikayesi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder